Header image  
te huur van particulier
 
  
 


   

 


 
 


 
 
Wat je er kunt doen

Fietsen

In de het Lauwersmeergebied vindt u een uitgebreid netwerk van fietspaden. Bijvoorbeeld in het Ballastplaatbos en het zuidwestelijk gelegen Kollumeroord kunt u prachtig fietsen. Verder is het fietspad over de Ezumakeeg een aanrader, net als de - net buiten het Nationaal Park gelegen - Marnewaard. Let op: soms is het militaire oefenterrein afgesloten, i.v.m. schietoefeningen. Dit is ter plekke duidelijk aangegeven en ook op de website onder actueel.
Voor de doorgewinterde fietser is het Rondje Lauwersmeer een aanrader. Deze route van circa 45 kilometer rond het Lauwersmeer brengt u op de mooiste plekjes van het Nationaal Park.Er is ook een prachtige route om het Lauwersmeer, de je kunt downloaden:rondje-lauwersmeer

Er is een uitstekende site, waar je fietsroutes kan samenstellen. Het miooie is dat er gebruik gemaakt wordt van de "fietsknooppunten", die zo langzamerhand overal in Nederland zijn gecreëerd.


voorbeeld van een fietsknooppunt bord

Wanneer u de volgende link volgt ziet u een voorbeeld. Het voorbeeld is de route van het station van Buitenpost naar het huis "Anjum". Er is een kaart plus een route beschrijving.

fietsroute station Buitenpost-Anjum

 

Vogels kijken

Lauwersmeer: toplocatie
Namen als Jaap Deensgat, Roodkeelplasje en Ezumakeeg doen het hart van menig vogelaar sneller kloppen. Want bovengenoemde vogel-kijk-plekken in Nationaal Park Lauwersmeer staan garant voor het zien van bijzondere vogelsoorten. Vandaar dat Nationaal Park Lauwersmeer zich bevindt in de bovenste regionen van de lijst met Nederlandse toplocaties om vogels te kijken. Bijna dagelijks 'spotten' vogelaars zeldzaamheden in het Lauwersmeergebied. Staatsbosbeheer heeft op een aantal goede vogel-kijk-plekken vogelkijkhutten neergezet. Vanuit zo'n vogelkijkhut kunt u de aanwezige vogels, zonder ze te verstoren, van dichtbij bekijken. Eigenlijk zou een verrekijker tot de standaard-uitrusting van iedere Lauwersmeer-bezoeker moeten horen. Heeft u geen verrekijker, dan mag u in één van de vogelkijkhutten vast wel even door de verrekijker of de telescoop van een aanwezige vogelaar kijken. Dan gaat er een totaal nieuwe wereld voor u open...

Dagelijks nieuwe waarnemingen
Op de door Nationaal Park Lauwersmeer ondersteunde website van de vogelaar Rommert Cazemier uit Kollum vindt u dagelijks nieuwe waarnemingen van bijzondere vogelsoorten in Nationaal Park Lauwersmeer en andere vogelgebieden in Noord-Nederland. Ook vindt u er prima beschrijvingen en foto's van de beste vogel-kijk-plekken in het Lauwersmeergebied. Daarnaast bevat de site een indrukwekkende archief met meer dan 3000 vogelfoto's, waarvan een groot deel in Nationaal Park Lauwersmeer gefotografeerd is. Een absolute aanrader!

Wandelen

Tien rondwandelingen in park Lauwersmeer
Nationaal Park Lauwersmeer biedt prima wandelmogelijkheden. U vindt er een uitgebreid netwerk aan wandelpaden door wuivende rietvelden, langs prachtige orchideeënveldjes en door jonge bossen. Staatsbosbeheer heeft in Nationaal Park Lauwersmeer tien met gekleurde paaltjes gemarkeerde wandelingen uitgezet, in lengte variërend van 2 tot 7,5 kilometer. Deze aantrekkelijke routes brengen u op bijzondere plekken in het gebied

Of direkt vanuit het huis:
klik op de kaarten hieronder en rechts

Hier een link naar een 18 kilometer lange wandeling vanuit Anjum. Op een pagina. Uitprinten en je kunt op weg!

Anjum_Een_bijzondere_uithoek

Surfen
Om te surfen, kunt u op vier verschillende locaties in het Lauwersmeergebied terecht. Het Lauwersmeer is onder windsurfers vermaard vanwege de combinatie van ondiep water en goede wind. De volgende locaties zijn aangewezen als surfgebied: Hoek van de Bant, Oostmahorn (veel visnetten, moeilijke start), stranden Lauwersoog, stranden nabij Natuurdorp Suyderoogh. Let op: bij elke locatie staat met borden duidelijk aangegeven waar u wel en waar u niet mag surfen!

Kitesurfen
De Hoek van de Bant is voor de periode van 1 juni tot 1 oktober aangewezen als kitesurflocatie. Dit is ter plaatse zowel op het land als op het water duidelijk aangegeven met informatieborden en betonning.

Zeilen, roeien, kanoën
Huur mogelijkheden in Oostmahorn.
Er zijn een aantal beschreven kano tochten:http://www.kanoroutes.nl/nl-lauwersmeer.htm

Zwemmen
Bij Oostmahorn is er een strand. In het Lauwersmeer gebied zijn er meerdere.

Musea

Het zijn er niet veel. Ze zijn niet groot. Ze zijn sympathiek en leerzaam. Hier een bladzijde met meer info

Uitgaan, eten en drinken etc.
Deze site geeft veel info over Dokkum (op 10 minuten rijden van Anjum) en de omgeving:Beleef Dokkum e.o.

Rondvaart vanuit Oostmahorn

:vaartochten lauwersmeer

 

 
aaaaaa
 
Meer foto's